duminică, 8 iulie 2012

Ghilimiştii, Ponta şi Kövesi

    Sunt dator cu un răspuns. Sau, mai precis, cu o clarificare. În contextul în care sunt între principalii organizatori ai „Promenadei Ghilimelelor” din Galaţi, mi s-a spus de mai multe ori pe Facebook  (din partea mai multor persoane): „Codruța Kövesi a plagiat şi ea. Nu numai Victor Ponta. De ce nu sunteţi cinstiţi şi nu scandaţi şi împotriva ei?!?” Iar interogaţia maschează două atitudini: una de bun simţ, în care acea persoană doreşte, în mod sincer, penalizarea amândurora, alta „extremistă”, nefericită, în care cele două plagiate s-ar anula reciproc.
    Plagiatul este furt! A doua abordare o taxez drept „logică de tip Antena 3” sau „logică roşie”, „voiculesciană” şi o consider o continuare a unui mod nociv de a înţelege aplicarea Justiţiei. Nu! Două hoţii de semn contrar nu se anulează reciproc, ci se însumează!
    Aşa că voi combate doar prima atitudine, aceea sinceră, prin care mişcarea „Ghilimelelor” ar trebui să scandeze şi împotriva Codruței Kövesi (şi a tuturor plagiatorilor în general). Totuşi nu asta ne-am propus! Ne-am propus să protestăm doar împotriva plagiatului lui Victor Ponta. Atât! Deci dacă nu protestăm şi împotriva plagiatului lui Mang, suntem conformi cu scopul propus! Mang şi Kövesi nu au ce căuta pe afişele noastre! Acolo e locul lui Ponta.
    Apoi: cine spune că Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a plagiat? A decis vreo comisie asta? Dacă da, atunci doamna Kövesi să elibereze funcţia! Să plece, da! Eu, cel puţin, sunt de acord. Gata cu plagiatorii în funcţii publice! Şi sunt singur că asta e atitudinea „ghilimiştilor” în general.
    Revin la Ponta. Plagiatul lui este vizibil de pe lună. Iar felul poliţienesc, demn de tot dispreţul, în care a desfiinţat comisiile şi a târât în derizoriu comunitatea academică nu poate fi plătit decât cu funcţia de premier! (Nu vreau să folosesc metafore mai dure, pentru că nu îmi plac lacrimile sau spumele la gură). Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că Premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. „Ponta a furat, Ponta trebuie să plece” – iată singura revendicare a „Ghilimiştilor”.
    Mediul academic cere demisia Premierului Ponta. Am semnat şi eu această petiţie. Vă rog să o semnaţi şi voi: http://www.petitieonline.com/demisia_premierului_victor_ponta_cerut_de_mediul_academic

Andrei Velea, 8 iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu